image/svg+xml
image/svg+xml

BARÜ’de topikal hemoglobin uygulamasının basınç yaralarını iyileştirmedeki etkileri araştırılacak.



                                                                                                                            Yayınlanma Tarihi: 20.01.2023

BARÜ’de topikal hemoglobin uygulamasının basınç yaralarını iyileştirmedeki etkileri araştırılacak

Bartın Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Araştırma Görevlisi Özge UÇAR’ın yürütücüsü olduğu Doktora tez projesi, TÜSEB A Grubu Acil Ar-Ge Proje Destek Programı tarafından desteklenmeye değer bulundu. Son zamanlarda farklı kronik yaralarda etkinliği değerlendirilen topikal hemoglobinin hem Türkiye’de hem Dünyada basınç yaraları üzerindeki etkinliği ilk defa araştırılacak. Türkiye’de bir ilk olacak araştırma Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Arzu İLÇE’nin danışmanlığında gerçekleştirilecek. Projede ayrıca Bartın Devlet Hastanesi hekimlerinden Yoğun Bakım Uzmanı Uzm. Dr. Mustafa CANBAZ da görev alacak.

Proje hakkında bilgiler veren Uçar “Desteklenen proje ile günümüzde sağlık bakımında kalite göstergesi olarak kabul edilen basınç yaralarının tedavisi ve bakımında yenilikçi bir yöntem olarak topikal hemoglobin kullanımı ilk defa araştırılacaktır. Çalışmanın Batı Karadeniz Bölgesi’nde yer alan bir devlet hastanesinde tedavi gören yoğun bakım hastaları ile gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Bu yöntem ile hareket kısıtlılığı ve dolaşım problemi olan hastalarda sık görülen bir sağlık problemi olan basınç yaralarının hızlı ve etkin bir şekilde iyileşmesi beklenmektedir. Araştırma, yara bakımında primer rol üstlenen hemşireler ve sıklıkla basınç yaralanması problemi yaşayan hastalar açısından büyük fayda sağlayacaktır. Basınç yaralanmalarında ilk defa uygulanacak olması ve ülkemizde bir ilk olması nedeniyle proje literatürde önemli bir yere sahip olacaktır.

Sağlık Bilimleri Fakültesi olarak bilgiyi üretme, topluma fayda sağlama ve sağlık bakımında kaliteyi arttırma noktasındaki çabaların her geçen gün daha da arttığını belirten Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevim ÇELİK, “Sağlık bakım hizmetlerinde ve eğitiminde kalitenin sağlanması anlayışıyla yola çıktığımız bu süreçte fakülte olarak kısa zamanda büyük gelişme gösteriyoruz. Paydaşlarımızla iş birliği yaparak sürdürülebilirlik ve kalite ilkelerini benimsiyor ve nitelikli çalışmalar ile topluma ve bilime katkı sağlıyoruz. Bu düşüncelerle fakültemiz öğretim elemanı Arş. Gör. Özge UÇAR’ı kutluyor, tüm proje ekibini tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.
  • Kalite Süreçlerinde Kanıt Toplama Eğitimi Gerçekleştirildi.

  • Fakültemizde Kalite Süreçleri Kapsamında Karar Tutanağı Form Eğitimi düzenlendi.

  • Sağlık Bilimleri Fakültesinde “İnsan Psikolojisi ve İletişim Eğitimi” gerçekleştirildi.

  • Fakültemiz Personeli Bayramlaşma Etkinliğinde Buluştu.

  • Fakültemizde 13 Haziran 2024 Tarihli Akademik Genel Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi.

  • Fakültemizde Görevli Dr. Öğretim Üyeleri ile Toplantı Gerçekleştirildi.

  • Fakültemizde “Akademide Kurum Aidiyeti ve Bağlılık İçin Etik Değerlerin Önemi” konulu çevrimiçi seminer gerçekleştirildi.

  • Fakültemiz Futbol Takımı BARÜFEST Spor Turnuvalarında 3. Madalyası Almaya Hak Kazandı

  • Fakültemizde “Dijitalleşme, Sağlık ve Hemşirelik” Sempozyumu gerçekleştirildi.

  • Fakültemizde 12-18 Mayıs Hemşirelik Haftası kapsamında “Hemşirelerimiz Geleceğimiz: Bakımın Ekonomik Gücü” Sempozyumu gerçekleştirildi.